Dagboeken worden in de financiële administratie ofwel boekhouding gebruikt voor het vastleggen van de dagelijkse mutaties, er wordt per soort mutatie een apart dagboek aangelegd. De in deze dagboeken vastgelegde informatie wordt vervolgens opgenomen in het grootboek, de totalen van het grootboeken vormen de saldi voor de proef- en saldibalans of balans- en winst- en verliesrekening.
De dagboeken worden onderscheiden naar soort, een aantal voorbeelden van verschillende dagboeken vind u hieronder:
Als u wilt gaan boekhouden heeft u minimaal in e-Captain 6 dagboeken nodig waar grootboekrekeningen aan gekoppeld worden. Maar wat zijn dat nou, die dagboeken?
Dagboeken zijn categorieën van geld stromen. Een dagboek bevat een bepaalde groep van de totale geld stroom die voorkomt in uw boekhouding. De dagboeken samen zijn de verzameling van alle geldstromen die voor kunnen komen in uw organisatie. Hiermee is inzicht te verkrijgen in de financiële stromen die omgaan in een bedrijf, vereniging, stichting, en cetera. Elke dagboek heeft een uniek nummer en naam.
Elk dagboek dat wordt aangemaakt, krijgt een uniek volgnummer (niet te verwarren met een bank- of een gironummer) toegewezen. Alle dagboeken en/of grootboekrekeningen bij elkaar worden de boekhouding genoemd. Verder is een dagboek letterlijk wat de naam zegt: elke dag worden de financiële regels hier geplaatst. Omdat dat vroeger echt elke dag gebeurde is de naam logisch. Vandaag de dag doen we dat misschien 1 keer of 2 keer in de week. Het automatisme met koppelingen met banken en de facturen die automatisch in het verkoop boek binnen komen zorgt ervoor dat we minder vaak (niet elke dag) verplicht in de boekhouding hoeven te werken.
Het onderhoud van dagboeken dus ook het aanmaken van dagboeken vindt u in het Beheercentrum.
Indien u het standaard grootboekschema van e-Captain gebruikt dan worden de dagboeken al standaard aangemaakt. Gebruikt u, uw eigen grootboekschema dan moet u de dagboeken handmatig invoeren.
Soort | Selecteer het soort dagboek wat u wilt toevoegen |
Nummer | Geef het dagboek een nummer |
Dagboek | Geef een omschrijving van het dagboek |
Tegenrekening | Selecteer de gewenste tegenrekening uit uw grootboekschema |
U kiest uit uw grootboek schema de rekening waar het dagboek naar verwijst en waar dus alle mutaties op terecht moeten komen Dat is bij een dagboek kas zeer waarschijnlijk de tegenrekening: Kasboek. Indien u meer dan 1 dagboek kas nodig heeft, wat heel vaak voorkomt, dan maakt u een 2e dagboek kas aan met de naam die voor u logisch klinkt zoals : kasboek kantine of kasboek onderhoud. Aan elk dagboek wordt dan de juiste grootboekrekening gekoppeld. Die moeten dus al wel aanwezig zijn in het grootboek schema.
Indien dit is ingevuld klikt u op de knop Opslaan. De geplaatste informatie wordt nu voor u opgeslagen. Als u een nummer kiest dat al in gebruik is krijgt u een waarschuwing dat dat niet kan.
Zolang er in een dagboek in de tabel nog verwijder icoon staan is een dagboek nog niet in gebruik in de boekhouding en staan er geen geboekte regels in het dagboek. Dan kunt u zonder problemen het dagboek verwijderen uit het schema waar u dat ziet.
Een eenmaal aangemaakt dagboek blijft in beeld en is zoals bij grootboekrekeningen, niet uit te zetten.
Een aangemaakt dagboek mag wel een naamswijziging ondergaan. Dit kunt u doen doe in het Beheercentrum
e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.
We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.