Plattegronden tekenen - de editor

 
 

De editor

De editor is in 4 delen in te delen.

 

plattegrond-tekenen-07

 

1: Hier vindt u verschillende acties die u kunt uitvoeren zoals opslaan, de instellingen bekijken, de plattegrond bekijken maar ook de mogelijkheden om teken acties ongedaan te maken, te herhalen, dupliceren, verwijderen, naar voren of naar achteren te plaatsen.

2: Hier vindt u de teken opties zoals vrij tekenen, een vlak tekenen of een lijn tekenen. Maar ook de verschillende beschikbare vormen waarmee u de haven snel en makkelijk kunt tekenen.

3: Hier vindt u de eigenschappen van de vorm waar u op dat moment mee aan het werken bent. OF u ziet hier een overzicht met de sneltoetsen.

4: Dit is het werkblad waar u de plattegrond tekent.

Acties

Boven in beeld ziet u de verschillende acties die u kunt uitvoeren.

plattegrond-knoppen-70 Sla de plattegrond op
plattegrond-knoppen-71 Toont de eigenschappen van de plattegrond. U kunt hier ook de eigenschappen aanpassen.
plattegrond-knoppen-72 Bekijk de door u gemaakte plattegrond.
plattegrond-knoppen-74 Maak de laatste wijziging ongedaan.
plattegrond-knoppen-75 Voer de laatst ongedaan gemaakte bewerking opnieuw uit.
plattegrond-knoppen-76 Dupliceer de geselecteerde vorm(en). U kunt meerdere vormen tegelijk selecteren door de knop ingedrukt te houden terwijl u meerdere vormen selecteert.
plattegrond-knoppen-77 Verwijder de geselecteerde vorm(en). U kunt meerdere vormen tegelijk selecteren door de knop ingedrukt te houden terwijl u meerdere vormen selecteert.
plattegrond-knoppen-78 Plaats de geselecteerde vorm naar voren ten opzichte van de andere vormen op de plattegrond. Hiermee kunt u vormen (deels) over elkaar heen leggen.
plattegrond-knoppen-79 Plaats de geselecteerde vorm naar achteren ten opzichte van de andere vormen op de plattegrond. Hiermee kunt u vormen (deels) over elkaar heen leggen.
plattegrond-knoppen-80 Geselecteerde vormen uitlijnen. Als u meerdere vormen heeft geselecteerd dan kunt met hulp van deze 6 opties de vormen ten opzichte van elkaar uitlijnen.
plattegrond-knoppen-81 Geselecteerde vormen uitlijnen. Als u meerdere vormen heeft geselecteerd dan kunt met hulp van deze 6 opties de vormen ten opzichte van elkaar uitlijnen.

Teken opties

plattegrond-knoppen-01 Met deze pijl kunt u de plattegrond heen en weer schuiven in het editor venster. Klik met de pijl op de plattegrond om deze te verschuiven.
plattegrond-knoppen-02 Vrij tekenen. Met deze optie kunt u zelf vrije vormen tekenen. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-03 Polygoon tekenen. Met deze vorm kunt u een polygoon tekenen. De polygoon vorm wordt opgevuld met de laatst gebruikte opvul kleur. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-04 Rechte lijn. Met deze optie kunt u zelf eenvoudig rechte lijnen tekenen. De kleur en dikte van de lijn kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.

 

In het uitklapmenu aan de linker zijde kunt u een vormen groep selecteren waarin verschillende standaard vormen zijn gedefinieerd.

 

plattegrond-knoppen-05

 

In het uitklapmenu heeft u de keuze uit de volgende opties:

  • Algemeen, hier vind u algemene basis vormen en de optie om tekst toe te voegen aan de plattegrond
  • Steiger (enkele box), hier vind u verschillende opties om een steiger met een enkele box toe te voegen
  • Steiger (dubbele box), hier vind u verschillende opties om een steiger met dubbele boxen toe te voegen
  • Boxen, hier vind u verschillende opties om uw verhuurobjecten (bijv. lig- en/of staplaatsen) te koppelen aan uw plattegrond
  • Decoratie, hier vind u verschillende figuren om uw plattegrond aan te kleden zoals bomen, wegen en gebouwen.
  • Symbolen, hier vind u een serie symbolen om verschillende plaatsen op uw plattegrond te markeren zoals parkeerplaatsen, picnic plaatsen, EHBO, etc.

 

Algemeen

plattegrond-knoppen-06 Tekst toevoegen aan plattegrond
plattegrond-knoppen-07 Teken een vierkant. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-08 Teken een rechthoek. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-09 Teken een circel. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-10 Teken een elipse. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-11 Teken een driehoek. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-12 Teken een trapezium. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-13 Teken een vijfhoek.De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-14 Teken een zeshoek. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-15 Teken een ster. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-16 Teken een pijl. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-knoppen-17 Teken een tekstballon. De lijn kleur en de opvulling kleur kunt u zelf aanpassen bij de eigenschappen.
plattegrond-liniaal Lineaal. Met de lineaal kunt u snel en eenvoudig de schaal (aantal pixels per meter) bepalen. Een uitleg hierover vind u op de pagina De juiste schaal bepalen.

 

Steiger (enkele box)

plattegrond-knoppen-18 Rechte steiger
plattegrond-knoppen-19 Steiger met aan beide zijden dwarssteigers
plattegrond-knoppen-20 Steiger met dwarssteigers links
plattegrond-knoppen-21 Steiger met dwarssteigers rechts
plattegrond-knoppen-22 Meerpaal
plattegrond-knoppen-23 Steiger met meerpalen aan beide zijden
plattegrond-knoppen-24 Steiger met meerpalen links
plattegrond-knoppen-25 Steiger met meerpalen rechts
plattegrond-knoppen-26 Puntsteiger (beide zijden)
plattegrond-knoppen-27 Puntsteiger links
plattegrond-knoppen-28 Puntsteiger rechts
plattegrond-knoppen-29 Punt links
plattegrond-knoppen-30 Punt rechts

 

Steiger (dubbele box)

plattegrond-knoppen-18 Rechte steiger
plattegrond-knoppen-31 Steiger met aan beide zijden dwarssteigers
plattegrond-knoppen-32 Steiger met dwarssteigers links
plattegrond-knoppen-33 Steiger met dwarssteigers rechts
plattegrond-knoppen-22 Meerpaal
plattegrond-knoppen-34 Steiger met meerpalen aan beide zijden
plattegrond-knoppen-35 Steiger met meerpalen links
plattegrond-knoppen-36 Steiger met meerpalen rechts

 

Boxen

plattegrond-knoppen-37 Box met boxnummer en Vrij/bezet indicator rechts. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten.
plattegrond-knoppen-38 Box met boxnummer Vrij/bezet indicator links. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten.
plattegrond-knoppen-39 Box met Vrij/bezet indicator rechts.
plattegrond-knoppen-40 Box met Vrij/bezet indicator links.
plattegrond-knoppen-41 Box met boot, boeg rechts. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-42 Box met boot, boeg links. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-43 Box met boot, boeg rechts. Met kader om boot. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-44 Box met boot, boeg links. Met kader om boot. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-83 Box met boot en boxnummer, boeg rechts. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-84 Box met boot en boxnummer, boeg Links. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-85 Box met boot, kader en boxnummer, boeg rechts. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-86 Box met boot, kader en boxnummer, boeg links. Het boxnummer wordt overgenomen uit de planning van de Verhuurobjecten. In de weergave op de plattegrond wordt op basis van de optie recreatief/sportief een zeilboot of motorboot tekentje getoond.
plattegrond-knoppen-45 Box met kader. Kader is tevens Vrij/bezet indicator
plattegrond-knoppen-46 Vrij/bezet indicator
plattegrond-knoppen-47 Combinatie box. Maak een plaats op twee boxen.

 

Decoratie

plattegrond-knoppen-48 plattegrond-knoppen-49 plattegrond-knoppen-50 plattegrond-knoppen-51 plattegrond-knoppen-52

 

Symbolen

plattegrond-knoppen-53 plattegrond-knoppen-54 plattegrond-knoppen-55 plattegrond-knoppen-56 plattegrond-knoppen-57

Vorm eigenschappen

Als u een vorm heeft toegevoegd aan uw plattegrond en u selecteert deze vorm dan ziet u rechts in beeld de eigenschappen van die vorm. Door op de een specifieke eigenschap te klikken kunt u de eigenschap aanpassen. Niet alle eigenschappen zijn beschikbaar bij iedere vorm.

plattegrond-knoppen-58 Lengte van de vorm
plattegrond-knoppen-59 Breedte van de vorm
plattegrond-knoppen-60 Zet de verhouding van de vorm vast of laat de verhouding los. Met de verhouding los kunt u de lengte en breedte van de vorm onafhankelijk van elkaar aanpassen.
plattegrond-knoppen-61 Rotatie van de vorm in graden.
plattegrond-knoppen-62 Lokatie van de vorm ten opzichte van de bovenkant van de plattegrond.
plattegrond-knoppen-63 Lokatie van de vorm ten opzichte van de linkerkant van de plattegrond.
plattegrond-knoppen-64 Opvul kleur van de vorm. Opvulling kan ook transparant zijn.
plattegrond-knoppen-66 Kleur van de rand van de vorm. Kleur kan ook transparant zijn.
plattegrond-knoppen-65 Mate van transparantie van de vorm. 100 is niet transparant. 0 is volledig transparant.
plattegrond-knoppen-67 Dikte van de rand van de vorm in pixels.
plattegrond-knoppen-68 Voeg een schaduw toe aan de vorm.
plattegrond-knoppen-69 Voeg een rand toe aan de vorm.

Sneltoetsen

U kunt in de editor ook werken met zogenaamde sneltoetsen om zo nog sneller en makkelijker uw plattegrond te maken.

Sneltoetsen
CTRL + S Opslaan
CTRL + Z Ongedaan maken
CTRL + Y Herhalen
CTRL + plus Inzoomen
CTRL + min Uitzoomen
CTRL + pijltjes toetsen Scroll kaart
Selectie maken
ALT + linker muisknop Gebied selecteren. Selecteer alle vormen in een gebied
SHIFT + linker muisknop Selecteer meerdere vormen. Houd SHIFT ingerdrukt terwijl u de vormen selecteert
Actieve selectie
Pijltjes toetsen Verplaats de geselecteerde vorm(en)
ALT + pijltjes toets Roteer (draai) de geselecteerde vorm(en)
INSERT Dupliceer (kopieer) de geselecteerde vorm(en)
DELETE Verwijder de geselecteerde vorm(en)
+ toets Verplaats de geselecteerde vorm(en) naar voren
- toets Verplaats de geselecteerde vorm(en) naar achteren
 
 
 

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

 
logo-e-captain-support

Om u optimaal support te kunnen geven is het in sommige gevallen handig als we op afstand kunnen meekijken op uw eigen computer. Hiervoor maken wij gebruik van e-Captain Remote Support. Bel eerst met de helpdesk om af te stemmen of dit in uw geval nodig is.

 Ondersteuning op afstand

 

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 4 mei 2018

Was deze informatie nuttig?